CEYHAN DEPREMİNİN 27. YILINDA UYARI

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 27 Haziran 1998 Ceyhan Depremi'nin 27. yılı dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, geçen yıllar içinde yeterli dersler alınmadı.

Ceyhan Depreminin 27. Yılında Uyarı

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremleri hatırlatarak önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Tatar, 27 Haziran 1998'deki Ceyhan Depremi'nden bu yana ülkemizde neredeyse hiçbir şey değişmediğini belirterek, sağlıksız yapılaşma, çarpık kentleşme ve bilimin göz ardı edilmesinin depremleri afete dönüştürmeye devam ettiğini söyledi.

"Deprem Değil İhmal Öldürüyor" Vurgusu

Depremlerin bir doğa olayı olduğunu vurgulayan Dr. Tatar, bunların afete dönüşmesinin tamamen insan kaynaklı olduğunu ifade etti. Dr. Tatar, "Düşük standartlı, kaçak yapılaşma, rant uğruna bilimsel verilerin göz ardı edilmesi; depremi bir yıkıma dönüştüren başlıca unsurlar," diyerek yöneticilere sorumluluklarını hatırlattı.

Strateji Yerine Rant Önceliği Eleştirisi

Dr. Tatar, son yıllarda yaşanan afetlerde bilimsel planlama, liyakat ve denetim yerine rantın ön planda tutulduğunu savunarak, bu yaklaşımın yaşam hakkı ihlallerine neden olduğunu belirtti. "Ülkemizde stratejik planlama yapılması gerekirken, hâlâ günü kurtarma anlayışıyla hareket ediliyor," dedi.

Ulusal Deprem Stratejisi ve Afet Master Planı Çağrısı

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı'nın ülke genelinde kararlılıkla uygulanması gerektiğini vurguladı. Tatar, toplumun tüm kesimlerini kapsayan eğitim programları ve tatbikatlarla deprem bilinci oluşturulmasının şart olduğunu söyledi.

Adana özelinde ise afet master planının hazırlanmasının acil bir ihtiyaç olduğunu, büyükşehir ve ilçe belediyelerinde afet koordinasyon merkezlerinin kurulması gerektiğini dile getirdi. Dr. Tatar, ayrıca, 1/1000 ölçekli jeolojik-jeoteknik ve mikrobölgeleme etütlerinin tüm kentlerde hızla tamamlanması gerektiğini belirtti.

Yetkililere "Daha Duyarlı ve Mücadeleci Olun" Çağrısı

Açıklamasının sonunda Dr. Mehmet Tatar, TBMM, Cumhurbaşkanlığı, bakanlıklar, yerel yönetimler ve ilgili tüm kurumlara seslenerek, "Depremlere karşı dirençli kentler yaratmak adına daha duyarlı, daha kararlı ve daha mücadeleci olmaya çağırıyoruz," dedi.

UHA Haber Merkezi - REMZİ YILDIRIM

EKONOMİ